Behöver du grovplåt?

Är det så att du har behov av grovplåt? När man talar om grovplåt så är det stålplåt som är tjockare än 5 mm. Men i vissa sammanhang förekommer det andra definitioner. Ett bra ställe som sysslar med plåt av olika slag, det är Stålgross i Sverige AB. Detta företag är ett av de ledande företagen inom platta varmvalsade plåtprodukter till svensk industri. Det som de är bäst på, det är:

  • Grovplåt
  • Bandplåt

Dock kan detta företag även hantera en rad specialprodukter. De flesta leveranser sker från deras lager i Mariestad. Men de har även hjälp från nischade leverantörer om det finns behov av mer specifika produkter.

Olika sorters plåt

Det som Stålgross i Sverige AB har specialiserat sig på är just varmvalsad band- och grovplåt. De kan dock hantera annat, om du har önskemål. De kan även leverera plåt med unika mått samt att de även kan ordna med figurskurna detaljer. En del stålsorter de har, de lagerförs i blästrat och målat utförande.

När började man använda plåt?

En viss typ av plåt förekom ganska tidigt men vanlig blev den först under 1700-talet. Man hade då plåt för att göra kyrktak samt till takbeläggning för mer officiella byggnader och herresäten. Plåt var då på den tiden mycket dyr. Då bearbetades plåten manuellt, med smide. Plåten kallades svartplåt på grund av sin färg.

Från cirka 1830 började man valsa plåt maskinellt. Då blev plåten billigare och det gjorde att man kunde använda den till fler saker.

Varmvalsning var den enda metoden fram till mitten av 1900-talet. I mitten av 1900-talet kom Domnarvets Jernverk vara först i Norden med kallvalsad plåt som framställdes i sammanhängande band.